Cum ar putea fi bateriile sursele principale de electricitate pentru orașe

de: Daniel Ștefan
26 08. 2018

Bateriile ar putea deveni mai importante în viitor decât ai crede datorită flexibilității sale și a cantității uriașe de energie pe care o pot stoca.

Atunci când spui baterie, automat te gândești la device-urile care sunt puse în funcțiune de aceasta: telefon mobil, laptop și multe alte dispozitive electronice portabile. Dar, bateriile ar putea juca pe viitor un rol crucial în alimentarea cu energie electrică a locuințelor și chiar a orașelor.

Mașinile electrice au început deja să se bazeze exclusiv pe energia generată de baterie. Chiar dacă bateriile obișnuite nu oferă încă o autonomie mulțumitoare, ele sunt în continuă expansiune și, de la an la an, se fac progrese în dezvoltarea unor acumulatori mai performanți.

Bateriile ca generatoare principale de electricitate nu reprezintă o utopie. Primii pași spre evoluția lor în această direcție deja s-au făcut: baterii Tesla care funcționează ca surse alternative de energie pentru o “fermă” de eoliene din Australia, clădirea PG&E este deja cea mai mare baterie din lume și se află în California, iar Barajul Hoover (SUA), la fel ca multe alte baraje, funcționează ca un fel de baterie gigantică.

După consultarea unor specialiști în electricitate, jurnaliștii de la Verge au ajuns la concluzia că actualele termocentrale deja nu mai sunt viabile și au început să dea primele semne de inferioritate în raport cu dependența umanității de electricitate.

Dacă este un lucru în absența căruia tehnologia nu va putea evolua, acela este energia electrică. În prezent, cele mai avansate tehnologii nu funcționează fără electricitate, iar pe viitor se va pune problema sustenabilității acesteia.

Paradoxal sau nu, rețelele electrice care alimentează aproape tot ceea ce vedem în jur nu s-au schimbat prea mult în 100 de ani de când Thomas Edison și Nikola Tesla au pus bazele lor.

Chiar dacă nu realizezi, ori de câte ori aprinzi lumina într-o cameră, departe de locuința ta, undeva la periferia orașului, există o sursă generatoare care trebuie să producă mai multă electricitate pentru ca tu și alte sute de mii sau milioane de oameni să facă același lucru simultan.

În România, termocentralele încă reprezintă baza alimentării cu energie a orașelor, dar la fel este și în marile state ale lumii. În SUA, 60% din totalul electricității este produs prin arderea combustibililor fosili și 20% vine din surse nucleare. Astfel de centrale sunt stabile, dar nu sunt flexibile, produc energie destul de greoi și nu se va putea niciodată estima cu exactitate câtă electricitate generează.

În plus, când nu există suficientă cerere, companiile care dețin aceste centrale pierd bani, iar când cererea este foarte mare, sunt necesare eforturi uriașe pentru a face față iar asta înseamnă risipă și poluare suplimentară.

Sursele alternative de energie, cum ar fi panourile solare și eolienele sunt eficiente, produc energie ieftină, e regenerativă și nu poluează, dar fac față cererii mari doar când cerul e însorit sau când bate vântul suficient de tare.

Ce face din baterii soluția viitorului e că pot rezolva toate aceste probleme. Ele pot oferi electricitate suplimentară fără pierderi, risipă sau poluare și nici nu sunt dependente de condițiile meteo. Bateriile sunt piesa lipsă a energiei regenerabile, spun cei de la Verge.

Dar, când spunem baterii, nu ne referim neapărat la acelea pe care le pui la o jucărie sau la ceasul de perete. O baterie care să asigure energie pentru un întreg oraș este, dacă vrei, un fel de bancă în care se stochează electricitate atunci când n-ai nevoie de ea și o sustragi când este necesară.

Adică, metropolele se pot baza pe energia produsă de panouri solare sau eoliene (sau chiar termocentrale), dar când acestea suferă o defecțiune sau nu mai pot asigura temporar alimentarea cu electricitate, intervine bateria, ca un fel de generator alternativ care asigură continuitate.

Sigur, bateriile prezintă și unele dezavantaje: cel mai mare e că se degradează în timp.